Пішов у засвіти видатний науковець ЦНТУ Василь Олександрович Кондратець


16 серпня 2024
З глибоким сумом сповіщаємо, що 15 серпня 2024 року на 84-му році життя відійшов у вічність видатний вчений, педагог, професор Центральноукраїнського національного технічного університету, колишній ректор Кіровоградського інституту сільськогосподарського машинобудування, доктор технічних наук Василь Олександрович Кондратець.

Василь Олександрович народився 6 березня 1941 року в місті Долинська Кіровоградської області. Здобувши освіту у Криворізькому гірничо-рудному інституті, він пройшов шлях від лаборанта до ректора, видатного науковця, який присвятив своє життя розвитку науки та вищої освіти в Україні.

Свою трудову діяльність Василь Олександрович розпочав у 1958 році як лаборант фізичного кабінету Долинської залізничної школи №7. Вже під час навчання в інституті, у 1959-1961 роках, працював підземним люковим-провожатим на шахті «Гігант» у Кривому Розі, опановуючи сучасні технології видобутку залізної руди.

З 1968 по 1971 рік Василь Олександрович навчався без відриву від виробництва в аспірантурі Дніпропетровського гірничого інституту, яку закінчив у 1971р. достроковим захистом дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук з автоматизації технологічних процесів.

У 1971 році Василь Олександрович почав працювати у Кіровоградському інституті сільськогосподарського машинобудування (КІСМ), де пройшов шлях від старшого наукового співробітника до ректора. З 1976 по 1978 рік очолював кафедру автоматизації виробничих процесів, з 1978 по 1987 рік — проректор з навчальної роботи, а з 1987 по 1995 рік — ректор інституту. З 1995 року займав посаду професора кафедри автоматизації виробничих процесів.

Наукові досягнення Василя Олександровича охоплюють понад 400 наукових праць, 13 авторських свідоцтв та 30 патентів України. Він створив одну з провідних наукових шкіл з автоматизації процесів збагачення руд чорних металів, відкривши шлях в науку десяткам кваліфікованих вчених. Значні зусилля Василь Олександрович спрямовував на роботу зі студентами, підготувавши значну кількість фахівців з автоматизації виробництва, які завжди демонстрували високий рівень знань, займаючи перші місця на міжнародних та іноземних конкурсах наукових робіт.

Василь Олександрович був удостоєний численних нагород і звань, серед яких Почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України», орден «Знак Пошани», нагорода Ярослава Мудрого в галузі науки і техніки, знак «За наукові досягнення», знак «Відмінник освіти України», а також численні грамоти і відзнаки від Кабінету Міністрів та Верховної Ради України. Його внесок у розвиток науки та освіти визнаний як на національному, так і міжнародному рівнях.

Кондратець Василь Олександрович був не лише видатним вченим і педагогом, але й людиною великого серця, яка завжди підтримувала студентів, учнів та колег. Його відданість справі, мудрість і людяність залишаться у наших найтепліших спогадах.

Прощання з Кондратцем Василем Олександровичем відбудеться у неділю, 18 серпня 2024 року, о 10.00 на Далекосхідному кладовищі.

Світла пам’ять про Василя Олександровича Кондратця назавжди збережеться в історії нашого університету і в серцях всіх, хто мав честь працювати і навчатися під його керівництвом.