Засідання Вченої ради ЦНТУ


30 червня 2021
Червневе засідання Вченої ради Центральноукраїнського національного технічного університету, – останнє засідання 2020/21 навчального року, – розпочалось із привітань із 70-річним ювілеєм завідувача кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ, професора Петра Плєшкова. Одну з відзнак Петру Григоровичу вручив міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

Червневе засідання Вченої ради Центральноукраїнського національного технічного університету, – останнє засідання 2020/21 навчального року, – розпочалось із привітань із 70-річним ювілеєм завідувача кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ, професора Петра Плєшкова. Одну з відзнак Петру Григоровичу вручив міський голова Кропивницького Андрій Райкович.

Як відомо, Андрій Павлович Райкович є двічі випускником нашого навчального закладу, першу освіту за спеціальністю «Електропостачання промислових підприємств, міст та сільського господарства» він здобував на рубежі 1970-80-х років. Й, відповідно, вчився на кафедрі, де викладав Петро Плєшков.

Петро Григорович Плєшков закінчив Кіровоградський інститут сільськогосподарського машинобудування в 1977 році, за спеціальністю «Електропостачання промислових підприємств, міст та сільського господарства». Майже одразу почав працювати на кафедрі, пройшовши шлях від інженера, асистента, старшого викладача до доцента, а згодом – до професора.

«Історія будь-якого навчального закладу базується на досягненнях його викладачів та досягненнях його випускників, – говорить Андрій Райкович. – Ви, Петро Григорович, присвятили вищій школі майже 50 років. Маєте багато досягнень як у науковій діяльності, так й на чолі однієї з найкращих кафедр. Ви багато працюєте над питаннями енергозбереження, це прикладна річ, яка надзвичайно важлива для нас сьогодні. Ви патріот енергетики, патріот промисловості, людина з великою букви. Ми, колишні ваші студенти, глибоко вдячні за ті фундаментальні знання, за наукову роботу й життєву науку, які ви нам дали. Ви надихнули нас, навчили нас бути й спеціалістами-енергетиками й людьми».

Окремо звертаючись до Вченої ради ЦНТУ міський голова Кропивницького звернув увагу на необхідності спільної роботи вищої школи та підприємств міста заради подолання кадрового дефіциту.

«Свого часу я керував великим підприємством, зараз працюю на посаді міського голови обласного центру, тому особливо відчуваю потребу господарського комплексу, комунального господарства, державних управлінських структур у перспективних добре підготовлених кадрах, – говорить Андрій Райкович. – Ми знаємо, які вимоги у підприємств до випускників різних спеціалізацій, які у майбутньому повинні працювати на виробництвах, управляти виробництвами. У комунальній галузі ми також відчуваємо потребу у висококваліфікованих кадрах, і дуже сподіваємось, наш технічний університет зможе задовольнити потребу промислових підприємств, комунального і адміністративного сегменту, а також сільськогосподарського сегменту економіки. Є багато над чим працювати нам усім. Реформа вищої школи в основі своїй закладає стимулюючі показники для закладів вищої освіти, у тому числі стосовно вимог до якості навчання. Це завдання вирішувати вам – адміністраторам, викладачам, науковцям. Якщо буде потрібно, як міський голова я буду вам допомагати».

Окрім нагород від міської влади також професор Петро Плєшков отримав відзнаки від адміністрації ЦНТУ та профспілкової організації викладачів та співробітників.

За дорученням Кіровоградської обласної ради ректор ЦНТУ, професор Володимир Кропівний вручив грамоти Кіровоградської обласної ради завкафедрою фінансів, банківської справи та страхування ЦНТУ Володимиру Сибірцеву та професору кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ Віктору Ауліну.

Подякою за підготовку студентів-переможців Всеукраїнського студентського конкурсу наукових робіт нагороджений доцент кафедри будівельних, дорожніх машин та будівництва Станіслав Джирма.

За університетською традицією пам’ятними подарунками (годинниками) привітали науковців ЦНТУ, які захистили докторську дисертацію: доцентів кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення ЦНТУ Олександра Коваленко та Єлизавету Мелешко.

Також Вчена рада привітала завідувача кафедри сільськогосподарського машинобудування ЦНТУ, доктора технічних наук, професора Миколу Свіреня із врученням нагрудного знаку «Заслужений працівник освіти України».

Відповідно до порядку денного засідання Вченої ради, проректор з наукової роботи ЦНТУ, професор Олександр Левченко доповів про організації студентської наукової роботи та про підсумки участі представників ЦНТУ в студентських олімпіадах та конкурсах студентських наукових робіт.

Таємним голосуваннями Вчена рада підтримала призначення на посаду завідувача кафедри міжнародних економічних відносин ЦНТУ доктора економічних наук, професора Івана Миценко.

Також за підсумками голосування Вчена рада вирішила присвоїти вчене звання доцента по кафедрі кібербезпеки та програмного забезпечення Анні Коваленко, вчене звання доцента по кафедрі історії, археології інформаційної та архівної справи – Аліні Мехеді.