На випадок надзвичайних ситуацій: тренінг із медичної допомоги, навчання з евакуації


03 жовтня 2022
Минулого тижня в Центральноукраїнському національному технічному університеті тривали спеціальні об’єктові навчання з питань цивільного захисту, основною метою яких були перевірка планів ЦНТУ на реагування у випадку надзвичайних ситуацій та тренування учасників освітнього процесу діям у надзвичайних ситуаціях.

Минулого тижня в Центральноукраїнському національному технічному університеті тривали спеціальні об’єктові навчання з питань цивільного захисту, основною метою яких були перевірка планів ЦНТУ на реагування у випадку надзвичайних ситуацій та тренування учасників освітнього процесу діям в надзвичайних ситуаціях. Крім цього зі студентами провели заняття представники Червоного Хреста та Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області.

Фактично об’єктове тренування 2022 року в Центральноукраїнському національному технічному університеті напряму не пов’язано із повномасштабною війною, подібні тренування в університеті проходять щорічно. Більш того, графік проведення об’єктових тренувань заздалегідь визначено постановою Кабінету Міністрів України «Порядок підготовки до дій за призначенням органів управління та сил цивільного захисту», відповідним наказом МВС України та планом-графіком, затвердженим головою Кіровоградської обласної державної адміністрації. ЦНТУ просто дотримується визначених графіків.

Як розповів керівник університетського центру з цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Руслан Осін, цього року об’єктові тренування включали перевірку плану реагування університету на надзвичайні ситуації; перевірку готовності органів управління і сил цивільного захисту університету до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій; відпрацювання питання захисту учасників навчально-виховного процесу, евакуації при виникненні НС; злагодження дій органів управління, сил цивільного захисту та учасників навчально-виховного процесу у разі виникнення надзвичайних ситуацій; відпрацювання практичних дій учасників навчально-виховного процесу, використання засобів індивідуального захисту та проведення евакуаційних заходів.

Цього року в об’єктовому тренуванні були задіяні керівники структурних підрозділів університету; комісія з питань надзвичайних ситуацій; комісія з питань евакуації; протипожежна ланка; санітарний пост ланка охорони громадського порядку; аварійно-технічна ланка та інші. А також – студенти кафедри експлуатації та ремонту машин, а також студенти кафедр економічного факультету ЦНТУ. Керівником навчання виступив проректор з науково-педагогічної роботи, професор Андрій Кириченко.

Центр із цивільного захисту та безпеки життєдіяльності ЦНТУ запросив в рамках об’єктових тренувань 2022 провести заняття зі студентами представників Червоного Хреста та Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області.

Інструктор Червоного Хреста із першої медичної допомоги Валерій Пузир навчав студентів техніці серцево-легеневої реанімації.

Майстер виробничого навчання НМЦ ЦЗ та БЖД Кіровоградської області Володимир Гусєв розповів студентам про правила безпеки під час обстрілів та про те, як підготувати свою домівку та себе на випадок різних надзвичайних ситуацій воєнного стану.

Окрім об’єктових тренувань Центр із цивільного захисту та безпеки життєдіяльності ЦНТУ (до складу центру входять: керівник Руслан Осін та заступник керівника центру з ЦЗ та БЖД, інженер з цивільного захисту, волонтер Червоного Хреста Тетяна Петленко) також проводить в нашому навчальному закладі регулярні навчання з протипожежної безпеки та навчання з евакуації.

Нагадаємо, що на сайті ЦНТУ на сторінці «Студенту» розміщено довідник «У разі надзвичайної ситуації або війни».

Більше фотографій на сторінках ЦНТУ у соціальних мережах.

За інформацією центру з ЦЗ та БЖД ЦНТУ