ЦНТУ вже понад 15 років допомагає проводити зовнішнє оцінювання


14 вересня 2023
Міністерство освіти і науки України та Український центр оцінювання якості освіти надіслали на адресу Центральноукраїнського національного технічного університету лист-подяку за сприяння в проведенні Національного мультипредметного тесту в 2022 та 2023 роках. Лише за останні два роки в стінах ЦНТУ різні вступні комп’ютеризовані іспити склали майже 2000 абітурієнтів.

Міністерство освіти і науки України та Український центр оцінювання якості освіти надіслали на адресу Центральноукраїнського національного технічного університету лист-подяку за сприяння в проведенні Національного мультипредметного тесту в 2022 та 2023 роках. Лише за останні два роки в стінах ЦНТУ різні вступні комп’ютеризовані іспити склали майже 2000 абітурієнтів.

«…Завдяки нашій спільній роботі було забезпечено проведення вступних випробувань до закладів вищої освіти, що дало змогу абітурієнтам пройти тестування. Міністерство освіти і науки України та Український центр оцінювання якості освіти висловлюють вам та вашим колегам глибоку вдячність, що в цей непростий час всі ви знаходите в собі сили якісно реалізувати щоденні надскладні завдання функціонування системи освіти під час війни», – йдеться в листі.

Як розповіла диспетчер навчального відділу ЦНТУ Світлана Дейкун (відповідальна в університеті за пункти тестування), співробітництво між Центральноукраїнським національним технічним університетом та Українським центром оцінювання якості освіти триває ще з 2008 року.

Відтоді кожного року (за винятком року, на який припав карантин від коронавірусу) ЦНТУ за домовленістю із Одеським центром оцінювання якості освіти, територіальним підрозділом УЦОЯО, проводив етапи зовнішнього незалежного оцінювання якості знань: пробні, основні та додаткові сесії ЗНО. Коли в Україні запровадили єдині іспити для вступу до магістратури, ЦНТУ також почав проводити ЄВІ, ЄФВВ.

Як відомо, минулого року, внаслідок повномасштабного вторгнення держави-агресора, ЗНО тимчасово замінили Національним мультипредметним тестом.

«Представники Одеського центру оцінювання якості освіти тоді запитали, чи може ЦНТУ допомогти їм провести НМТ та обладнати у себе тимчасовий екзаменаційний центр? – розповідає Світлана Дейкун. – Ми, звісно, пішли назустріч, хоча розуміли, що до тимчасового екзаменаційного центру буде набагато більше вимог, ніж при організації пунктів ЗНО».

Для проведення сесій Національного мультипредметного тесту в ЦНТУ організували п’ять комп’ютерних класів із необхідним апаратним та програмним забезпеченням. Залучили до роботи завідуючих лабораторіями, фахівців інформаційно-обчислювального центру ЦНТУ (технічна підтримка тимчасового екзаменаційного центру), науково-педагогічний персонал навчального закладу, працівників бібліотеки ЦНТУ, співробітники відділу обліку контингенту здобувачів освіти та статистики ЦНТУ та інш.

За цим посиланням ви можете переглянути сюжет «Суспільне: Кропивницький» про підготовку тимчасового екзаменаційного центру в ЦНТУ.

Однією з ключових вимог Українського центру оцінювання якості освіти до організацій, що облаштовували у себе тимчасові екзаменаційні центри, є наявність укриттів для учасників тестування та персоналу ТЕЦ.

В ЦНТУ такі укриття є.

Крім цього, наявність в нашому університету комп’ютерного класу інклюзивної освіти та пандусів надали можливість скласти НМТ абітурієнтам із особливими потребами.

За 2022 та 2023 роки Національний мультипредметний тест, Єдиний вступний іспит (до магістратури) та Єдине фахове вступне випробування (до магістратури) в тимчасовому екзаменаційному центрі ЦНТУ склали майже 2000 вступників.

Єдині форс-мажорні ситуації в роботі ТЕЦ ЦНТУ за останні два роки – повітряні тривоги. Зокрема, в 2022 році тривога почалась безпосередньо під час проведення однієї з сесій НТМ, тому учасники тестування та персонал змушені були перервати іспити та спуститися до укриттів навчального закладу. В 2023 році ховатися в укриттях не довелось – сигнал початку повітряної тривоги пролунав якраз по завершенню однієї з сесій НМТ.

Цього року безпосередньо під час проведення Національного мультипредметного тесту до ЦНТУ завітала делегація Одеського центру оцінювання якості освіти на чолі з заступником директора центру. Жодних порушень, жодних проблем не виявили, навпаки, високо оцінили якість організація організації та злагодженість роботи в нашому навчальному закладі тимчасового екзаменаційного центру.

Тож, співпраця між Центральноукраїнським національним технічним університетом та Одеським центром Українського центру оцінювання якості освіти триватиме й надалі.

За інформацією Центру довузівської підготовки ЦНТУ