Архієпископ Марк відзначився візитом до ЦНТУ та обговорив перспективи співпраці


21 січня 2024
Центральноукраїнський національний технічний університет мав честь прийняти архієпископа Кропивницького і Голованівського Православної церкви України Марка у неофіційному візиті 18 січня 2024 року.

Головною метою візиту архієпископа стало відвідування міжнародної виставки «Євреї на болгарських землях», що проходила в стінах ЦНТУ за підтримки Посольства Болгарії в Україні та ініціативи Кіровоградської обласної громадської організації «Об’єднання болгар «Нашите Хора»». Голова громадської організації «Об’єднання болгар «Нашите Хора»» Сергій Осадчий провів персональну екскурсію вельмишановному гостю.

Після огляду виставки владика Марк зустрівся із представниками ЦНТУ, у тому числі з ректором університету Володимиром Кропівнім, проректорами Андрієм Кириченком та Андрієм Тихим. В ході зустрічі обговорили діяльність Православної церкви України в Кіровоградській області, підкреслили важливість освіти та університетів у становленні державності. Також було узгоджено подальшу співпрацю між університетом та Кропивницькою єпархією Православної церкви України.

Це не перший випадок співпраці ЦНТУ та Кропивницької єпархії ПЦУ. У 2022 році було реалізовано два благодійні проєкти, в рамках яких на Великдень Кропивницька єпархія ПЦУ роздавала сім’ям внутрішньо переміщених осіб пасхальні продуктові набори. У жовтні того ж року Кропивницька єпархія ПЦУ у співпраці з Міжнародним православним благодійним фондом закупила для переселенців 50 холодильників та 50 пральних машинок.

Під завершення зустрічі архієпископ Марк залишив пам'ятку для ЦНТУ, підписавши книгу Николи Караинова «Руската православна църква и дипломация против борбата на българския нород за църковна независимост от вселенската патриаршия (1856-1872)», яку в подарунок університету передав голова громадської організації «Об’єднання болгар «Нашите Хора»» Сергій Осадчий. Ця подія стала ще однією сторінкою в історії співпраці та культурного обміну ЦНТУ та громадських організацій регіону.