У Центральноукраїнському національному технічному університеті відзначили День науки


17 травня 2024
16 травня у Центральноукраїнському національному технічному університеті відзначалося професійне свято - День науки.

16 травня у Центральноукраїнському національному технічному університеті відзначалося професійне свято - День науки.

    Привітали науковців регіону з Днем науки в Україні, який відзначатиметься в суботу, 18 травня, перший заступник голови Кіровоградської обласної ради Юрій Семенюк, заступниця начальника обласної військової адміністрації Катерина Колтунова, директорка департаменту освіти і науки обласної військової адміністрації Ельза Лещенко, ректор ЦНТУ Володимир Кропівний, директорка Малої академії наук учнівської молоді Неля Мазур. Поважні гості висловили щиру вдячність науковцям ЦНТУ за їхню наполегливу працю та вклад у розвиток науки.

    Під час урочистостей відзначено переможців цьогорічної премії молодим науковцям Кіровоградської області та стипендіатів обласної державної адміністрації і обласної ради – аспірантів закладів вищої освіти Кіровоградщини. Центральноукраїнський національний технічний університет завжди знаходився у фарватері прикладної науки, здійснюючи наукові дослідження та вдосконалюючи технічні можливості підприємств зазначив перший заступник голови обласної ради. 

   «Від імені обласної ради хочу подякувати закладам освіти Кіровоградщини, які рухають уперед технічні, гуманітарні, юридичні, економічні науки. Тому що ваша діяльність – це популяризація здобутків нашого краю, – відзначив Юрій Семенюк. – Також дякую викладачам – керівникам наукових гуртків, що об’єднують навколо себе студентство і працюють над тим, щоб українська наука мала майбутнє. Зі свого боку обласна влада, навіть в цих непростих умовах, знаходить можливості для підтримки і заохочення науковців». 

    Юрій Семенюк і Катерина Колтунова вручили дипломи молодим науковцям – лауреатам обласної премії. Володарем першої премії молодим науковцям Кіровоградської області визнано старшого викладача кафедри машинобудування, мехатроніки і робототехніки ЦНТУ Антона Апаракіна.

      Стипендії обласної державної адміністрації і обласної ради в 2024 році отримуватимуть аспірант ЦНТУ Микола Хлебніков. Директорака департаменту освіти і науки Кіровоградської ОВА Ельза Лещенко вручила ряду  науковців ЦНТУ та грамоти за сумлінну наукову та педагогічну діяльність, а також з нагоди Дня науки.

   В рамках межах відзначення Дня науки-2024 в технічному університеті проведено науково-технічну конференцію «Наука в ЦНТУ: основні досягнення та перспективи розвитку»; Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Актуальні проблеми економіки та підприємництва в умовах викликів і загроз»; Міжнародну наукову конференцію «Історія, археологія, інформаційна, бібліотечна та архівна справа: актуальні проблеми науки та освіти»; Всеукраїнський творчий конкурс студентських наукових робіт «Захист цивільних осіб в умовах збройного конфлікту нормами міжнародного гуманітарного права»; наукові конференції викладачів, аспірантів, співробітників та здобувачів вищої освіти ЦНТУ.

   В роботі  секційних засідань конференції взяли участь призери Малої Академії Наук Кіровоградської області. На заході юні науковці презентували свої проєкти, які були представлені ними на Всеукраїнських конкурсах. Також учасники переглянули розгорнуту виставку наукових досягнень ЦНТУ.