Учні ліцею «Науковий» в ЦНТУ


27 вересня 2024
Центральноукраїнський національний технічний університет розвиває та зміцнює партнерство із закладами повної середньої загальної освіти. Одним із важливих аспектів цієї співпраці є організація спільних занять для школярів випускних класів з використанням сучасної матеріальної бази університету. 23 вересня відбулося перше таке заняття з учнями 10-го класу Комунального закладу «Ліцей "Науковий" Кропивницької міської ради» у лабораторії Експертного центру міжнародного проєкту Еразмус + UniClaD.

Заняття було присвячене вивченню вірусів та бактерій. Вчитель біології Світлана Ободовська представила учням презентацію на тему «Неклітинні форми життя», яку доповнила доцент кафедри загального землеробства, менеджер проєкту Еразмус + UniClaD Лариса Сало. Вона пояснила, як саме неклітинні форми життя можуть впливати на сільськогосподарські культури, яких заходів слід вживати, щоб запобігти ураженню рослин вірусами та стимулювати розвиток корисних грунтоживучих бактерій.

Після короткої лекції ліцеїсти перейшли до лабораторії, де з використанням сучасного обладнання змогли ознайомитись з об’єктами даної тематики. Учні самостійно виготовили препарати та вивчили фіксовані мікротоми, що дозволило ознайомитися з темою уроку на практиці.

Цей захід став важливим етапом у розвитку співпраці між ЦНТУ та ліцеєм «Науковий», а також показав, наскільки ефективним може бути залучення школярів до наукової діяльності ще на етапі їхньої підготовки до вступу у заклади вищої освіти. Обидва заклади освіти планують продовжити цю ініціативу та розширити коло спільних заходів для старшокласників, сприяючи їхньому професійному розвитку та залученню до наукових досліджень.