Співпраця з двома польськими вищими школами та база практики в Познані


29 жовтня 2018
Минулого тижня Центральноукраїнський національний технічний університет уклав дві нових угоди про співпрацю з вищими навчальними закладами польського міста Познань: Вищою Школою Безпеки (Wyzsza Szkola Bezpieczenstwa) і Вищою Школою Банковою (Wyzsza Szkola Bankowa). Крім цього, досягнуто домовленостей про проходження студентами кафедри ЕРМ ЦНТУ практики на автотранспортному підприємстві Познані.

Минулого тижня Центральноукраїнський національний технічний університет уклав дві нових угоди про співпрацю з вищими навчальними закладами польського міста Познань: Вищою Школою Безпеки (Wyzsza Szkola Bezpieczenstwa) і Вищою Школою Банковою (WyzszaSzkolaBankowa). Крім цього, досягнуто домовленостей про проходження студентами кафедри ЕРМ ЦНТУ практики на автотранспортному підприємстві Познані.

Співпраця між Центральноукраїнським національним технічним університетом та двома вищими навчальними закладами Познані передбачається в педагогічній,освітній, науковій та культурній площинах.

Зокрема, сторони планують здійснювати обміни викладачами з метою отримання нових знань та нового досвіду в галузі методики навчання (особливо польську сторону цікавить обмін професорами, докторами наук для ведення лекційних курсів). Форми викладацької співпраці: сумісні наукові проекти, стажування, наукові та методичні семінари, конференції, фахові заняття і лекції тощо.

Для студентів планується розробити програми навчання у магістратурі за системою «подвійних дипломів», яка передбачатиме комбіноване (очне та дистанційне) одночасне навчання в ЦНТУ та в одному з двох познанських навчальних закладах. Також домовлено про організацію літньої мовної школи та курсів польської і української мови, в яких можуть брати участь і студенти, і викладачі.

Значний інтерес приділяється розвитку наукового співробітництва між ЦНТУ та Вищою Школою Безпеки (Познань) і Вищою Школою Банковою (Познань). Планується підготовка сумісних проектів на одержання грантів Євросоюзу, обмін науковим досвідом, організація співпраці наукових експертів, проведення спільних наукових семінарів, конференцій тощо. Сторони домовились про взаємні публікації наукових праць викладачів та співробітників навчальних закладів у часописах,наукових періодичних виданнях та монографіях.

Культурний напрям співпраці складатиметься з туристичних екскурсій для викладачів та студентів, спільних культурних і спортивних заходів: фестивалів, конкурсів, конференцій тощо.

Ініціаторами налагодження відносин між Центральноукраїнським національним технічним університетом і Вищою Школою Безпеки (Познань) та Вищою Школою Банковою (Познань) виступили професор кафедри експлуатації та ремонту машин ЦНТУ, доктор технічних наук Віктор Аулін і старший науковий співробітник кафедри, к.т.н. Андрій Гриньків.

За словами Віктора Ауліна, одним з прикладів практичного впровадження договорів про співпрацю має стати розробка узгодженої навчальної програми «подвійної магістратури» для студентів спеціальностей «Автомобільний транспорт» і «Транспортні технології» ЦНТУ та студентів спеціальності «Логістика і безпека на автотранспорті» Вищої Школи Безпеки (Познань). Але інші технічні та економічні кафедри ЦНТУ також матимуть можливість розробити свої навчальні програми «подвійних дипломів» із познанськими закладами освіти.

Крім цього, перебуваючи у Польщі на перемовинах із представниками Вищої Школи Безпеки і Вищої Школи Банкової, було досягнуто домовленостей із автотранспортним підприємством Metprozet міста Познань про прийом на практику студентів нашого університету. Практика має бути повністю оплачувана приймаючим підприємством, триватиме від одного до шести місяців (в залежності від кожного окремого випадку) і розрахована, перш за все, на студентів старших курсів спеціальностей «Автомобільний транспорт» і «Транспортні технології».

Термін дії угод – по п’ять років із можливістю пролонгації за згодою сторін.

За інформацією Відділу міжнародних зв’язків ЦНТУ та кафедри ЕРМ