Внесок професора ЦНТУ в медальний залік збірної України


14 червня 2023
Минулого тижня в Словенії тривав чемпіонат Європи з дзюдо серед ветеранів (майстрів), на якому збірна України виборола п’ять медалей. Одна з них – на рахунку професора кафедри експлуатації та ремонту машин Центральноукраїнського національного технічного університету Юрія Кулєшкова.

Минулого тижня в Словенії тривав чемпіонат Європи з дзюдо серед ветеранів (майстрів), на якому збірна України виборола п’ять медалей. Одна з них – на рахунку професора кафедри експлуатації та ремонту машин Центральноукраїнського національного технічного університету Юрія Кулєшкова.

У складі збірної України до словенського міста Подчетртек поїхало 16 дзюдоїстів-майстрів.

Кропивничанин Юрій Кулєшков виступав на чемпіонаті Європи у категорії М8 (вік спортсменів 65-69 років) у ваговій групі до 73 кг. В даній віково-ваговій категорії зареєструвалось п’ять дзюдоїстів: представники України, Туреччини, Чехії, Румунії, Грузії.

В першій схватці професор Юрій Кулєшков з найвищою оцінкою «іппон» переміг суперника з Румунії, якому, до речі, поступився на чемпіонаті світу 2022 року у польському Кракові. Далі Юрій Володимирович виступав не настільки успішно, але зрештою посів трете місце серед п’яти учасників М8/73 та приніс до копилки збірної України бронзову нагороду.

Можливо, далося в знаки те, що Юрій Кулєшков був найстаршим борцем у категорії М8/73 (68 років). Переможець групи, – дзюдоїст із Грузії, на чотири роки молодший за українця, а в такому спорті чотири роки гандікапу все ж таки мають значення.

Результат гарний, оскільки на своєму попередньому чемпіонаті Європи з дзюдо серед ветеранів (Шотландія, 2018 рік) Юрій Кулєшков посів лише сьоме місце.

Загалом в активі збірної України п’ять медалей чемпіонату Європи 2023 року з дзюдо серед ветеранів: одне «золото», одне «срібло» та три «бронзи».

Вітаючи українських спортсменів, президент Федерації дзюдо України Михайло Кошляк, зокрема, зазначив: «Цього року наша команда була невеликою, але дуже міцною. Спортсмени, які знайшли в собі сили й змогу під час тяжкої повномасштабної війни поїхати на ці змагання, та ще й взяти медалі – то дійсно сильні духом люди, мужні, справжні фанати дзюдо. Ви – гарний приклад для нашої молоді… Дякую, що підняли високо прапор України та їдете додому з нагородами!»

Слова президента ФДУ про «приклад для молоді» стовідсотково про Юрія Кулєшкова! Як вже повідомлялось на сайті ЦНТУ, професор кафедри ЕРМ тренується в секції СК «Тайгер» на базі нашого навчального закладу (тренер – Рустам Рахманкулов), де разом із досвідченими майстрами, ветеранами дзюдо та самбо бойові мистецтва вивчають діти та підлітки. Юній бійці «Тайгеру» брати Максим та Віталій Задиряки, Олександр Черниш, Денис Карпеєв, Максим Шамшур в тренувальних двобоях також вчаться майстерності у Юрія Кулєшкова.

Інтенсивно підготуватися до чемпіонату Європи з дзюдо серед ветеранів Юрію Кулєшкову допомагали тренери Рустам Рахманкулов, Олександр Шполянський, Володимир Долгіх. Організаційно та фінансово участь кропивницького дзюдоїста в чемпіонаті Європи підтримали президент Федерації дзюдо Кропивницького Артем Ільєнко, Андрій Табалов, президент Федерації дзюдо Кіровоградської області Сергій Нечмоня.

Підготували Юрій Кулєшков і Олександр Виноградов

Фото – сайт ФДУ та авторів