Всеукраїнська олімпіада з кібербезпеки - 2021


12 травня 2021

30 квітня 2021 на базі кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення пройшла у дистанційному режимі Всеукраїнська студентська олімпіада з кібербезпеки «Формування критичного мислення шляхом виявлення достовірної, недостовірної, умовно достовірної та можливо достовірної інформації», що була організована спільно з Інститутом спеціального зв’язку та захисту інформації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Мета Олімпіади:

Розгляд широкого спектру реальних та потенційних загроз інформаційній безпеці держави, суспільства і окремої особи.
Формування критичного мислення у студентів і курсантів.
Розробка рекомендацій щодо вдосконалення освітнього процесу для підготовки фахівців із забезпечення інформаційної безпеки України.

В олімпіаді взяли участь представники провідних вузів України з Києва, Чернігова, Дніпра, Харкова та Кропивницького.

Олімпіада полягала у підготовці текстів з прихованою недостовірною інформацією, якими команди  обмінювалися між собою. Кожна команда у відповідь на завдання команди-суперника готувала ілюстровану презентацію з виявленням достовірної, недостовірної, частково достовірної та можливо достовірної інформації. У ході Олімпіади члени журі та представники команд задавали питання доповідачу по його презентації.

Наша кафедра була представлена трьома командами:

– «ЦНТУ-1», у складі якої виступили студенти: Шовкопляс Юрій, Сушков Вадим та Семенюк Олександр (керівник команди к.ф.-м.н., доц. Якименко М.С.).

– «ЦНТУ-2», у складі якої виступили студенти: Глиняний Данііл, Касьянов Назар та Прокопенко Єгор (керівник команди д.т.н., доц. Мелешко Є.В.).

– «ЦНТУ-3», у складі якої виступили студенти: Шевченко Олександр, Кірєєв Сергій та Сніховський Андрій (керівник команди д.т.н., доц. Мелешко Є.В.).

Команди кафедри КбПЗ виступили на високому рівні та зайняли призові місця. Команда «ЦНТУ-2» виборола ІІ місце в Олімпіаді, а команди «ЦНТУ-1» та «ЦНТУ-3» посіли 3 місце.

Загальні підсумки Олімпіади:

І місця – 2 команди: «Ілюзія обману» (Харківський національний університет радіоелектроніки) та «Чернігівська політехніка» (Національний університет Чернігівська політехніка).

ІІ місця – 3 команди: «ЦНТУ-2» (Центральноукраїнський національний технічний університет), «Політехнік+» (Інститут спеціального зв’язку та захисту інформації НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського») та «Алігатор» (Університет ім. Альфреда Нобеля, м.Дніпро).

ІІІ місця – 4 команди: «Камікадзе» (Інститут спеціального зв’язку та захисту інформації НТУУ «КПІ ім. І. Сікорського»), «ЦНТУ-1» (Центральноукраїнський національний технічний університет), «ЦНТУ-3» (Центральноукраїнський національний технічний університет) та «Агенти кібербезпеки» (Київський національний університет імені Тараса Шевченка).

Відповідальні за організацію та проведення Олімпіади:

– Відповідальний з організаційно-наукових та організаційно-методичних питань Петрик Валентин Михайлович, кандидат наук з державного управління, доцент, член-кореспондент Міжнародної академії богословських наук, доцент спеціальної кафедри №4 Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»;

– Відповідальні з організаційно-технічних питань Якименко Микола Сергійович, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення Центральноукраїнського національного технічного університету та Мелешко Єлизавета Владиславівна, доктор технічних наук, доцент кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення Центральноукраїнського національного технічного університету.