Нейронні мережі у боротьбі з пандемією COVID-19


19 жовтня 2021

З метою ознайомлення з основами нейронних мереж на основі розробленого програмного забезпечення, що виявляє людей, які не вдягли маски у громадських місцях було проведено meetup кбпз з підтримкою стейкхолдера Mifprojects. Програмне забезпечення було створено під керівництвом доцента кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення Дрєєва Олександра Миколайовича

Програма створена з використанням самонавчальної нейронної мережі та дозволяє підвищити рівень боротьби з пандемією COVID-19 на кафедрі КБПЗ.

Крім розгляду основ розробки та використання нейронних мереж було розглянуто алгоритм роботи програмного забезпечення та функціонал, який полягає у наступному: обличчя людей, яких зафіксувала камера, після обробки програмою, виводяться на екран у червоних або зелених рамках відповідно наявності вдягненої правильно маски.

Нейронні мережі зустрічаються все частіше у нашому повсякденному використанні, тому ознайомлення з їх принципом роботи є невід’ємною частиною навчання сучасного фахівця спеціальностей: 123 “Комп’ютерна інженерія” та 125 “Кібербезпека”. Також співробітники кафедри разом зі студентами проводять аналіз існуючих підходів та наукові дослідження роботи нейронних мереж у створенні програмного забезпечення для боротьби з порушниками карантинних вимог та подальших наукових публікацій.

Не дивлячись на те, що працівники КбПЗ 100% вакциновані, планується використовувати та розвивати програму для забезпечення дотримання  карантинних умов під час проведення масових заходів.