«Комп’ютерні науки» : гарант – про можливості, студенти – про якість


07 грудня 2021

Гарант магістерської освітньої програми «Комп’ютерні науки», доцент кафедри КбПЗ Олександр ДОРЕНСЬКИЙ згідно з сучасними вимогами до організації освітнього процесу провів консультивно-дорадчу зустріч з активом здобувачів вищої освіти: представниками студентського самоврядування та профспілкової організації студентів ЦНТУ. Мета зустрічі-наради – вивчення позицій та потреб здобувачів вищої освіти, як «внутрішніх» стейкхолдерів,  задля їх врахування під час оновлення освітньої програми «Комп’ютерні науки» , а також налагодження тісної співпраці в означеного питанні між гарантом ОП та представниками студентського активу університету (цьогоріч оновлено склад студради ЦНТУ, обрано голів якості освітнього процесу серед студентів факультетів).

Зібрання стартувало із обговорення підсумків освітнього процесу в 2021 році, під час якого гарант освітньої програми ДОРЕНСЬКИЙ О.П. з гордістю відзначив, що цьогоріч на всеукраїнському рівні визнані наукові досягнення здобувача вищої освіти за ОП «Комп’ютерні науки» Андрія СНІХОВСЬКОГО, який здобув перемогу на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Комп’ютерні науки» – диплом І ступеня (наказ Міністерства освіти і науки України від 28.07.2021 №865), – представивши і успішно захистивши свій науковий доробок «Метод автоматичної пресегментації цифрового зображення за допомогою кластеризації та алгоритмів комп’ютерного зору».

Знаковим для для освітньої програми «Комп’ютерні науки» є й те, що науково-педагогічний колектив кафедри КбПЗ створює все нові й нові можливості для успішної освітньої діяльності здобувачів вищої освіти: започатковуються і проводяться численні студентські вокршопи, мітапи, вебінари, всеукраїнські та міжнародні чемпіонати, олімпіади, конкурси наукових робіт, науково-практичні конференції, під керівництвом провідних науковців ЦНТУ студентами провадяться науково-дослідні роботи, реалізовуються прикладні розробки. Так, наприклад, у вересні та жовтні цього року на е-локації нашої кафедри відбулися обласний і центральноукраїнський (Дніпропетровська, Черкаська, Полтавська, Донецька, Кіровоградська області) етапи чемпіонату ІСРС-Ukraine-2021 , який входить до структури студентської Першості світу з програмування ІСРС у південно-східній Європі.

Гарант освітньої програми Олександр ДОРЕНСЬКИЙ підкреслив, що всі ці активності ініціюються й проводяться на базі кафедри КбПЗ саме задля забезпечення максимально широких академічних можливостей здобувачів вищої освіти, для активної й результативної освітньої діяльності кожного студента-айтішника.

Окремо учасники обговорили сучасний стан і перспективи подальшого розвитку ОП «Комп’ютерні науки», розглянули цілі ОПП, програмні результати навчання. Олександр ДОРЕНСЬКИЙ, як гарант освітньої  програми, запропонував студраді й студпрофкому ЦНТУ взяти максимально активну участь в процесі вдосконалення магістерської програми «Комп’ютерні науки», вносити власні пропозиції і побажання щодо її оновлення, а також залучати до означеного процесу здобувачів вищої освіти університету і інших зацікавлених осіб.

Особливої уваги учасники засідання приділили якості навчання, педагогічній майстерності викладачів, об’єктивності екзаменаторів тощо. Очільниця студентської ради ЦНТУ Анна ВДОВЕНКО поінформувала гаранта освітньої програми про відсутність зауважень чи нарікань студентів на якість освітнього процесу за ОП «Комп’ютерні науки». Голова профкому студентів ЦНТУ Євген ШАПОВАЛ відзначив, що до профспілкової організації не надходили скарги студентів спеціальності «Комп’ютерні науки» щодо освітнього процесу чи викладачів як під час навчального семестру, так і під час сесійної атестації. Разом з тим, він зазначив про надходження до профспілки інформації від студентів ІТ-спеціальностей про більше навантаження у порівнянні з іншими спеціальностями. На це відреагував присутній на зустрічі очільник студради механіко-технологічного факультету Данііл ГЛИНЯНИЙ та пояснив присутнім, що ІТ-спеціальності є інноваційними й стрімко розвиваються, тому й складається враження про більше навантаження.

За підсумками зустрічі учасники домовилися тісно співпрацювати для забезпечення високої якості освітнього процесу, докладати спільних зусиль задля розвитку освітнього середовища, а також до кінця грудня 2021 року вивчити питання необхідності удосконалення магістерської ОПП «Комп’ютерні науки» та надати пропозиції від студентства університету, які у обов’язковому порядку будуть розглянуті під час оновлення ОП.

Гарант ОП Олександр ДОРЕНСЬКИЙ запевнив представників студактиву ЦНТУ, що потреби й позиції здобувачів вищої освіти мають обов’язково відображатися і у цілях ОП, і у програмних результатах навчання. Це – запорука сталого розвитку й успішного функціонування освітньої програми, забезпечення вищої освіти європейської якості.

Відгуки, побажання, рекомендації, пропозиції щодо вдосконалення (оновлення) ОПП «Комп’ютерні науки» другого (магістерського) рівня  можна надавати до студпрофкому або до студради ЦНТУ, гарантові освітньої програми https://t.me/ODorenskyihttps://www.facebook.com/o.dorenskyi  або на кафедру кібербезпеки та програмного забезпечення http://kbpz.kntu.kr.ua/contacts/.

Також можна скористатися ґуґл-формою https://forms.gle/JLFLNFeDFSkSDDEs8.

Читайте також на вебсайті ЦНТУ