Наша студентка-айтішниця – переможниця міжнародного конкурсу наукових проєктів


05 липня 2022

Здобувачка вищої освіти за магістерською програмою «Комп’ютерна інженерія»  Олена ДРОБКО здобула перемогу – диплом ІІ ступеня – на Міжнародному конкурсі студентських наукових робіт за напрямом «Інформаційні технології в автоматизації». Магістрантка-айтішниця переможно презентувала галузевій конкурсній комісії науковий доробок «Improved Model оf Digital Information Service of Medical Services of Health Care Institutions of Kropyvnytskyi», підготовлений під науковим керівництвом доцента кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення, канд. техн. наук (доктора філософії з інформаційних технологій) Олександра ДОРЕНСЬКОГО .

Загалом у конкурсі, який відбувся в Кременчуці Полтавської області на базі КНУ ім. М. Остроградського, за напрямом ІТ взяли участь представники 19 закладів вищої освіти восьми країн світу: Integral University (Індія); Варшавського Університету (Польща); Університету бізнес-інкубаторів ISMA (Латвія); Університету Туріба (Латвія); Чжецзянського Міжнародного морського коледжу (Китай); Технічного університету Кошице (Словаччина); Університету фінансів, бізнесу та підприємництва (Болгарія); Батумського університету навігації (Грузія).

Науковий проєкт Олени Дробко був одним серед 35-ти студентських наукових робіт 53-х студентів-авторів. Він присвячений реалізації доступу до інформації про медичні послуги установ сфери охорони здоров’я міста Кропивницького шляхом створення муніципальної інформаційної систем з iOS-клієнтом.

Застосувавши у науково-дослідній роботі методи теорії інформаційних систем, теорії алгоритмів, методи аналізу й синтезу, метод моделювання процесів і систем, методи проектування інформаційних систем, методи проектування алгоритмів, метод реалізації програмних засобів, метод кваліфікованого тестування програмних продуктів, Олена Дробко удосконалила модель муніципальної ІС медичних послуг за рахунок реалізації процесу офлайнового режиму функціонування системи, що на відміну від існуючих моделей аналогічних муніципальних систем забезпечує доступ до даних ІС у період відсутності зв’язку з Інтернетом. Також здобувачка розробила програмні модулі мобільного iOS-застосунку, який  опублікований в «App Store» https://www.apple.com/ua/app-store/ .

Презентовані на конкурсі наукові й практичні результати, які здобули високу оцінку галузевої конкурсної комісії, також апробовані й схвалені на 4 науково-практичних конференціях, опубліковані у 4 збірниках матеріалів регіональної, всеукраїнської та міжнародної конференцій, у науковій статті в збірнику наукових праць «Центральноукраїнський науковий вісник. Технічні науки»  (категорія «Б»), а також впроваджені у виробництво програмних засобів у одній з провідних центральноукраїнських ІТ-компаній «ОНІКС-СИСТЕМЗ».

Розроблений iOS-застосунок забезпечує доступ 24/7 до інформації про медичні послуги установ сфери охорони здоров’я міста Кропивницького та може вільно використовуватися містянами й гостями центру Кіровоградської області Вільної Незалежної Європейської України.

Студентка ЦНТУ – срібна призерка Міжнародного конкурсу наукових проектів 

Інформація МОН України про конкурс