Зберігаємо життя з тренінгом “Інформування населення про ризики пов’язані з мінами та вибухонебезпечними залишками війни” від Mines Advisory Group


27 квітня 2023

Викладачі та студенти кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення Центральноукраїнського національного технічного університету 27 квітня 2023 року прийняли участь у тренінгу “Інформування населення про ризики пов’язані з мінами та вибухонебезпечними залишками війни”, який проводився Міжнародною організацією Mines Advisory Group (MAG).

MAG знаходить та знищує наземні міни, касетні боєприпаси та бомби, що не вибухнули, у місцях, уражених конфліктом. MAG також працює над зменшенням загрози збройного насильства та впливу зброї на громади. З 1989 року MAG допомогли понад 20 мільйонам людей у 70 країнах.

Спеціалісти MAG зі зв’язку з громадою є очима та вухами MAG. Вони відвідують громади, щоб з’ясувати масштаби  наземних мін та інших бомб, що не розірвалися , і як вони впливають на життя людей. Це дозволяє MAG краще спрямовувати наші ресурси на сфери найбільшої потреби.

Команди MAG також інформують громади про заплановані дії з розмінування та точне розташування позначених або очищених територій. Потім вони слідкують за тим, щоб забезпечити виконання всіх вимог спільноти.

Наприкінці 1990-х років MAG була першою організацією, яка підтримувала зв’язок із громадою, і тепер вона вважається невід’ємною частиною боротьби з загрозою наземних мін і бомб, що не розірвалися.

Часто робота MAG в регіоні починається з того, що персонал MAG контактує та розмовляє з людьми в громаді, щоб з’ясувати рівень забруднення в цьому районі та наскільки добре населення розуміє проблему.

Обмін знаннями допомагає MAG бути чутливими до конкретних потреб кожного суспільства та реагувати на різні вразливості, особливо серед жінок і дівчат.

Команди MAG також працюють з переміщеними особами та біженцями, щоб підтримати їх у подоланні ризиків, з якими вони можуть зіткнутися, коли зможуть повернутися до своїх домівок.

Навчання ризикам має на меті охопити якомога більшу кількість людей інформацією, яка потенційно рятує життя, про те, як розпізнавати загрози, уникати та повідомляти про них. Це особливо важливо для дітей та громад, що повертаються.

Ці заняття з безпеки можуть включати те, як розпізнати наземні міни, як повідомити про небезпечний предмет, що робити в надзвичайних ситуаціях, відомі зони забруднення тощо.

Підвищення обізнаності про загрозу та безпосередня робота з громадами допомагає змінити поведінку, зменшуючи ризик смерті чи травм.

Заняття розроблені таким чином, щоб вони відповідали статі та віку, залежно від контексту та розглядали ризиковану поведінку, яка може призвести до нещасних випадків.

Майже половина постраждалих від мін і бомб, що не розірвалися, – діти. Здатність дитини правильно визначити міну чи іншу вибухову зброю може врятувати їй життя.

MAG розробили лялькові вистави та інтерактивні ігри, щоб зацікавити та навчити дітей про ризики веселими та захоплюючими способами, які можуть захистити їх до кінця їхнього життя.

Використовуючи радіо, рекламні щити, телебачення (наприклад,  це відео для сирійських біженців, яким загрожує нерозірвана бомба), SMS-повідомлення та гарячі лінії екстреної допомоги, ми гарантуємо, що ті, хто перебуває в найбільшій небезпеці, знають про ризики та як їх уникнути.

MAG продовжує впроваджувати інновації, щоб знайти найефективніші рішення для захисту людей від наземних мін і бомб, що не розірвалися. Використання соціальних медіа дозволяє MAG впливати на велику кількість людей, у тому числі на молодшу аудиторію, яку інакше було б важче залучити.

Україна

Вторгнення Росії в Україну призвело до масового зростання використання протипіхотних мін та інших вибухонебезпечних боєприпасів, що наражає населення на високу небезпеку . Руйнівні  наслідки, ймовірно, триватимуть ще довго після завершення конфлікту.

Ще до початку повномасштабного вторгнення в 2022 році Україна вже була сильно забрудненою країною через спадщину Першої, Другої світових воєн і вторгнення Росії в Україну 2014 року на сході України. Останні кілька місяців призвели до безпрецедентної кризи та термінової потреби усунути цю постійну загрозу.

На початку цього року команда MAG провела оціночну місію в країні. Вони зібрали докази забруднення та його впливу на цивільне населення та ширшу гуманітарну допомогу. Працюючи у партнерстві з українською владою та іншими гуманітарними організаціями, команда задокументувала докази забруднення, спричиненого касетними боєприпасами, які широко заборонені, а також саморобними вибуховими пристроями (СВУ) та іншими вибухонебезпечними снарядами.

Масштаби нового забруднення настільки серйозні, що, ймовірно, знадобляться кілька сотень мільйонів фунтів стерлінгів і десятиліття важкої роботи, щоб його очистити.

MAG співпрацює з Українською асоціацією розмінувальників (UDA) для проведення просвітницької роботи щодо ризиків. Ця робота ведеться через цифрові та традиційні медіа-канали, включаючи радіоповідомлення та рекламні щити, а також особисте спілкування. Ці заняття дозволяють громадам навчитися розпізнавати території, які можуть бути забруднені вибуховими пристроями, і бити тривогу. Вони також допомагають людям навчитися безпечної поведінки, якщо вони зустрінуть небезпечні предмети.

На додаток до наших програм навчання ризикам, MAG співпрацює з UDA для нарощування свого потенціалу шляхом навчання та технічного розвитку .

Очікується, що роботи з обстеження та очищення почнуться в найближчі місяці, коли будуть завершені всі необхідні процедури сертифікації.

Нещодавно компанія MAG отримала від уряду США грант у розмірі 8 мільйонів доларів США на підтримку нашої діяльності в Україні.