Випускник нашої кафедри Віталій Попруженко розповів про свою роботу та згадав роки навчання


11 травня 2016

Нещодавно на кафедру кібербезпеки та програмного забезпечення завітав наш випускник Попруженко Віталій Віталійович. Він вчився на нашій кафедрі в гр. ПЗ-05-1 і випустився в 2010 році. Йому дуже хотілося поспілкуватися з викладачами, що надали йому знання, завдяки яким він зміг знайти роботу за фахом. Ось що він розповів:

– Навчання на кафедрі дало мені ґрунтовні знання з предметів та технічні навики. Хотілося б висловити подяку Смірнову Олексію Анатолійовичу, який  був керівником мого дипломного проекту. До речі, я і досі пам’ятаю назву: «Програмне забезпечення системи захисту інформації на основі реалізації центру шифрування з багатоваріантним вибором криптоалгоритмів». Завдяки роботі над своїм проектом, я здобув знання, що знадобилися мені для успішного використання їх в теперішніх проектах. Шифрування зараз використовую при написанні комплексів програм для великих компаній, міжнародних корпорацій, яким потрібний серйозний захист їх інформаційних систем.

Хотілося б ще подякувати Олені Львівні Левошко, Аллі Іванівні Приходькіній, Наталії Миколаївні Якименко, Роману Миколайовичу Минайленку за те, що змогли складні і незрозумілі технічні та програмні  поняття легко пояснити, та ще й зробити так, щоб вони відклалися в моїй голові. Навчили вмінню шукати інформацію та правильно її застосовувати. І взагалі, студентські роки були цікаві і різноманітні!

– Розкажіть, будь ласка, про свою роботу. Чи легко було її знайти після закінчення навчання?

– Одразу після закінчення навчання до нас на кафедру завітали представники однієї з ІТ-фірм Київа, хотіли відкрити філію в Кіровограді. Вони запрошували на роботу програмістів. Я вирішив спробувати. В мене вийшло написати програму, яка була потрібна, і так я почав вдосконалюватися в цій сфері. Потім була фірма Онікс, де я працював вже над мобільними розробками iOS. Згодом я став працювати в Київській компанії DEV-iQ теж по цьому напрямку. А вже через півроку ця компанія відкрила свою філію в нашому місті, де я почав працювати вже технічним лідером.

– А як же вийшло так, що ви тепер живете у Львові?

– О! Це моє улюблене місто! Я давно мріяв жити в ньому! І тому, коли компанія Softserve запросила мене до співпраці, я не вагаючись погодився. Ця компанія пропонує міста для праці на вибір, звичайно я обрав місто Львів. В Softserve я почав працювати з січня 2014 року в якості Senior Software Enginer за направленням iOS. Ця компанія вкладає багато в своїх працівників, проводить багато семінарів, допомагає з розвитком (проводиться багато тренингів), також має свою унікальну бібліотеку. Приділяється багато уваги бізнес-процесам з розробки програмного забезпечення. В Softserve відкрита прописана модель зросту. Програміст зараз давно відходить від моделі, коли потрібно написати просто код програми. Ми працюємо на семінарах, готуємо презентації.

– Дуже цікаво! Розкажіть, мабуть існує якась градація?

Так. Все починається з інтерна – це коли нова людина 3-4 місяці намагається зрозуміти специфіку роботи. Потім іде junior – молодший спеціаліст, що має певні знання, але не завжди може їх правильно застосувати. Наступний intermediate – розробник програмного забезпечення, що вже має навички програмування 1-3 роки та відповідні технічні знання. Далі senior – має усі вище згадані навики, але додатково може грамотно донести свою точку зору до замовника, до команди, вміє вирішувати конфлікти, мотивувати людей. Загалом має більш розвинені Soft Skills. Далі іде Tech Lead – зазвичай 50% часу його роботи займає управління командою, проведення нарад, комунікація з замовниками тощо. Знання іноземних мов обов’язкове для всіх рівнів, але якщо у випадку Junior достатньо рівня Pre-intermediate, то для Tech Lead має бути мінімум Upper-Intermediate.

Я вже досяг ступеня Senior. Маю свою команду. Працюю над покращенням знань в сфері збору реквайрментів, естімейшену, процесів.

-А які мови програмування вам потрібні для роботи?

– З того з чим довелося попрацювати – С++,  Objective-C, Swift, Java.

– Чи є в вас мрія?

– Мрій багато, але вони мають бути недосяжні, бо на то воно і мрії. Для мене важливіші цілі. Знаходиш ціль і рухаєшся до неї.

– Які ви маєте плани на майбутнє?

– В професійному плані мета на найближче майбутнє – пройти сертифікацію для підвищення до рівня Tech lead. Якщо трошки далі дивитись, то планую вийти на рівень архітекта, можливо почати свій стартап. Але це вже дуже далекі плани і зробити точніший естімейт наразі неможливо.

Що ж  дякуємо Віталію за цікаву та пізнавальну бесіду.
Колектив кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення завжди радий, коли наші випускники досягають успіху в професійній сфері і бажає тільки найкращого при досягненні поставлених цілей!

Підготувала Оксана Конопліцька-Слободенюк