Бог створив першою людиною чоловіка, а першим програмістом – жінку…


03 грудня 2015

– Male – чоловік
– Female – жінка
– E-male – програміст!

Гумор програмістів

Вступ. Питання, яке я хотів би розглянути, не можна вважати науковим, соціальним або зовсім жартівливим. Насправді деякий життєвий досвід наштовхнув мене на цікаве питання, на яке я так і не знайшов відповіді ні у всезнаючому всесвітньому павутинні, ні у спеціалізованій літературі. Чи то питання не цікаве, чи то усім і так все зрозуміло. Питання доволі просте – чому серед представників великої конгломерації IT-спеціалістів переважають представники чоловічої статі?

Короткий історичний екскурс. Моє власне входження в спеціальність, як зараз  кажуть – IT, почалося доволі пізно, вже після отримання вищої освіти. Персональні комп’ютери тільки народжувалися. Працювати з комп’ютерами доводилося виключно на роботі, чи то на ВЦ, чи то в спеціальних комп’ютерних аудиторіях. Колектив спеціалістів, які використовували комп’ютери, був різнобарвний, і, мабуть, більшу частину цих перших аматорів програмування складали представниці жіночої статі.

У цьому місці треба зробити зауваження, що в ті часи не існувало Windows. DOS  повільно але уперто входив у життя, популярними мовами програмування були Fortran, Basic, трохи С, трохи Pascal – ніяких тобі GUI, чистий термінальний режим і велика кількість паперового ведення/виведення. Суцільна відсутність романтики, як на сьогоднішній погляд молодих програмістів (IT-ішніків).

Середина та кінець 80 років минулого століття докорінно змінили стан IT і відношення  різних статей до професії програміста. Але треба зазначити, що в ці переламні роки конкурентами точних наук стали економічні та юридичні. Великий відтік талановитих абітурієнтів обох статей, а особливо дівчат, привело до повного перекосу в статевому представлені спеціалістів в області IT.  Таким чином, на сьогодні, ми маємо в області програмування, майже, суто чоловічий клуб, що на думку автора, не сприяє ні якості розвитку самих IT, ні якості спеціалістів для цієї сфери людської діяльності. Відомо, що будь-який закритий клуб або соціальний, або професійний приводить до так званого сектантства і деградації як самих апологетів секти так і її ідей, які вона (секта) просуває!

А чи був хлопчик (дівчинка)?  Чомусь, коли ми навчаємося у школі або у ВУЗі, нам розповідають про закони математики, фізики, хімії  і т.д., які пов’язані з іменами великих, але майже нічого про життя цих людей. Всесвітня історія розповідає про царів, імператорів, диктаторів, президентів, перевороти та великі війни і революції, і десь там, дуже мілким шрифтом згадуються справжні великі Люди – вчені та інженери, що просували історію людства від кам’яної сокири до комп’ютера, супутників, Internet і т.д. Так і виходить, що народжуються міфи, і створюється уява про яблуко Ньютона, формулу Енштейна, архітектуру Неймана і т.д. Так і створився міф про жінок програмістів. І не так міф, як деякий забобон, що поширюється у світовій мережі чоловічою половиною, яка погано знає історію розвитку науки.

Можна провести маленький експеримент – запитати у студентів, і не тільки IT напрямку, хто був першим програмістом (або кого ним вважають)? Можна бути впевненим, що більшість або не знає зовсім, або відповідь буде невірною.  Це навіть, з урахуванням того, що зовсім недавно на Google було виставлено Doodle, присвячений першому в світі справжньому програмісту – графині Аді Лавлейс!

Doodle, присвячений першому в світі програмісту – графіні Аді Лавлейс

І справа навіть не в тому, що перший програміст – жінка. Деякі можуть сказати, що це випадок і дуже-дуже рідке явище. Сама ідея Бебіджа та його обчислювальна машина з’явилася, як зараз кажуть, не своєчасно. А от справжні машини – це чоловіча справа.  Знову звернемося до нашого всезнаючого Internet  зокрема до “улюбленого” – Google. Черговий doodle і ми можемо ознайомитися знову з жінкою програмістом – Ґрейс Гоппер. Цікаво, що в історію програмування вона ввійшла не тільки завдяки розробці першого комп’ютерного компілятора – COBOL, про який більшість сучасних молодих програмістів вже не пам’ятають, але й  відомим терміном, який використовують десяток разів на день – BUG.

 Ґрейс Гоппер – американська вчена у галузі комп’ютерних наук та
 контр-адмірал військово-морських сил США

Перший справжній BUG

Продовжуючи нашу розповідь і пам’ятаючи відомий анекдот про випадковість, співпадіння та закономірність, згадаємо ще одну жінку – першого програміста на теренах колишнього СРСР.  І хай в мене не кидають камінням українофоби – це справді гордість україни – Катерина Логвінова Ющенко.

Катерина Логвінова Ющенко – засновниця теоретичного
 програмування в Україні

Як вказано на сайті Iсторiя розвитку iнформацiйних технологiй в Українi, Катерина Логвінова Ющенко – засновниця теоретичного програмування в Україні (на той час перша ЕОМ у Європі була побудована в Києві).

Зрозуміло, що читач, якщо йому цікаво, прочитає біографію цієї видатної жінки, але наведемо цитату з цього сайту:

“…Головним результатом цих робiт стало створення у 1955 р. B.C. Королюком та К.Л.Ющенко адресного програмування, яке на мовній основі втілило два загальних принципи роботи комп’ютера – адресності та програмного керування. Створюючи зручну систему понять для опису архітектури комп’ютера i його системи команд, автори ввели в Адресну мову засоби маніпулювання адресами другого рангу. ”

Звичайно, за своєю розповіддю я не вийшов за рамки традиційних шкільних рефератів. Ті, кому цікава і відома історія розвитку науки і техніки, вкажуть, що автор повторює тривіальні знання і робить висновок з малого об’єму інформації  і  т.д., і  т.п. Все ж моєю метою не є встановлення визначення пріоритетності чоловічої або жіночої статі у розвитку науки і техніки, зокрема – в IT технологіях. Хоча, знову повертаючись до Google (тим, хто все ж переглядає doodle) можна згадати і про появу Wi-Fi! Знову жіночий винахід!

Моєю задачею, насправді, є підняття цікавості серед молодих людей (особливо жіночої статі), які серйозно цікавляться питаннями IT-технологій і хочуть  пов’язати своє майбутнє з цим напрямком. Я далекий від  втілення гендерної рівності серед усіх людських спеціальностей, ну не можна жінці працювати вантажником, це чисто чоловіча справа, але програмування – це інше. Так що шановні молоді представниці кращої половини людства  – думайте та обирайте спеціальність, яка вам подобається, не зважаючи ні на які упередження!

Підготував Олександр Собінов