Підсумки Науково-практичного семінару «ICT 2015 Inside: можливості програми Horizon 2020 для вітчизняних учених», 20.11.15


20 листопада 2015

20 листопада 2015 року в ресурсному центрі Кіровоградського національного технічного університету відбувся Науково-практичний семінар «ICT 2015 Inside: можливості програми Horizon 2020 для вітчизняних учених». Захід був організований кафедрою кібербезпеки та програмного забезпечення та відділом міжнародних зв’язків університету.

Відкрив семінар перший проректор КНТУ професор Володимир Кропівний, у своїй промові він зазначив важливість участі українських вчених у міжнародних наукових програмах та висловив сподівання, що даний семінар буде корисним для науковців КНТУ і допоможе їм долучитися до проектів Horizon 2020.

На семінарі з доповідями виступили, запрошені завідувачем кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення Олексієм Смірновим, учасники найграндіознішого заходу в галузі інформаційних та комунікаційних технологій ICT 2015, що проходив у Лісабоні 20-22 жовтня 2015 року:

– Сергій Гнатюк, канд. техн. наук, доцент кафедри безпеки інформаційних технологій Національного авіаційного університету;

– Роман Одарченко, канд. техн. наук, доцент кафедри телекомунікаційних систем Національного авіаційного університету.

Horizon 2020 – рамкова програма Європейського Союзу з фінансової підтримки наукових досліджень та інноваційного розвитку. Це найбільша  рамочна програма з підтримки наукових досліджень за всю історію ЄС, бюджет якої складається з 80 мільярдів євро на період 7 років (з 2014 до 2020).

Україна приєдналася до програми Horizon 2020 навесні 2015 року.

Дана програма надає великі можливості науковцям для просування своїх ідей та одержання фінансування на їх реалізвцію.

У програмі Горизонт 2020 діють 2 види проектів:

Дослідницькі проекти.
Проекти, близькі до інноваційного ринку.

Мінімальні умови участі:

 Не менше трьох юридичних осіб повинні брати участь в проектах;
 Кожна з таких трьох юридичних осіб повинна бути заснована в країні-учасниці ЄС або в асоційованій країні;
Жодні дві з трьох юридичних осіб не можуть бути засновані в одній і тій самій країні-учасниці ЄС або в асоційованій країні;
Усі три юридичні особи повинні бути незалежними одна від одної.

Учасниками можуть стати:

Будь-яка юридична особа, заснована в країні-учасниці ЄС або в асоційованій країні, або створена за законодавством ЄС;
Будь-яка міжнародна організація з участю ЄС;
Будь-яка юридична особа, заснована в третій країні.

Конференція ICT 2015 у Лісабоні 20-22 жовтня 2015 року, організована Генеральним директоратом Європейської Комісії з комунікаційних мереж, контенту і технологій спільно з Фондом науки і технологій, була присвячена політиці та ініціативам ЄК у сфері інформаційно-телекомунікаційних технологій, і зокрема новій Робочій програмі 2016-17 Horizon 2020, включаючи оголошення на участь у проектах у сфері ІТК за всіма основними елементами Horizon 2020.

Також більш детально читайте на офіційному сайті КНТУ та на офіційному сайті «Горизонт 2020»

Підготувала Єлизавета Мелешко

Фотографував Владислав Мелешко