Команда ЦНТУ посперечається за перемогу хакатону стартапів


12 липня 2023
Як повідомлялось учора на сайті університету, пілотний проект впровадження в українських закладах вищої освіти американсько-українського курсу «Технологічне лідерство у хардверних стартапах» завершиться 72-годинним хакатоном із розробки технологічних стартапів. Представники ЦНТУ підготували для хакатону три проекти, один з яких було відібрано для фінального змагання команд-розробників стартапів.

Як повідомлялось учора на сайті університету, пілотний проект впровадження в українських закладах вищої освіти американсько-українського курсу «Технологічне лідерство у хардверних стартапах» завершиться наприкінці липня 72-годинним хакатоном із розробки технологічних стартапів (Hardware Engineering Hackathon). Представники Центральноукраїнського національного технічного університету підготували для хакатону три проекти, один з яких було відібрано для фінального змагання команд-розробників стартапів.

Для фінальної частини Hardware Engineering Hackathon журі відібрало вісім проектів, авторами яких є представники Національного університету «Запорізька політехніка», Державного університету «Житомирська політехніка», Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», Донецького національного технічного університету, а також Центральноукраїнського національного технічного університету.

Загалом, в ході опанування пілотного курсу «Технологічне лідерство у хардверних стартапах», представники ЦНТУ підготували для хакатону три проекти, по одному на кожну з трьох команд нашого навчального закладу.

Один з проектів – військової тематики, тому про нього поки що не говоримо.

Наступний проект – пристрій для корекції психоемоційного стану людини, запропонований здобувачами освіти Валерієм Щепіним та Володимиром Михайловим. За їхньою задумкою, можна створити пристрій у вигляді лампи, який випромінюватиме світлові потоки різних кольорів, що впливатимуть на стан людини (паралельно пристрій вимірюватиме основні параметри мікроклімату). Розробка може використовуватись як для особистих цілей вдома, так і в лікарнях.

Як зазначають автори проекту, на даний час LED-пристрої, призначені для медичного регулювання психоемоційного стану людини, серійно не виготовляються.

Ще один проект представників ЦНТУ – автоматична система виявлення несправностей мереж електроенергетики. Автори ідеї: аспіранти Олександр Шепель і Олександр Майданик та магістрант Іван Рибак. Їхній пристрій дозволятиме виявляти місце пошкодження ліній енергосистеми та розраховувати відстань до аварійної ділянки.

Саме проект Олександра Шепеля, Олександра Майданика та Івана Рибака біло відібрано журі конкурсу для участі у Hardware Engineering Hackathon.

В умовах щоденних обстрілів території України з боку країни-агресора, об’єкти енергосистеми регулярно зазнають пошкоджень, тому пристрій, який дозволятиме оператору швидко і точно виявити місце пошкодження, неймовірно актуальний.

Як повідомив доцент кафедри автоматизації виробничих процесів ЦНТУ, професор Анатолій Мацуй, в даному проекті команди нашого навчального закладу пропонується технологія, яка в сотні разів дешевша за імпортні аналоги.

Олександр Шепель (лауреат стипендії Кіровоградської обласної державної адміністрації і обласної ради для аспірантів 2023 року) свого часу працював в «Кіровоградобленерго», тому йому відомо, скільки збитків таким компаніям завдають аварії в енергомережах. Зараз найбільш поширений метод виявлення пошкоджень – фізичний огляд мережі експедиційною командою. Пристрій, запропонований здобувачами освіти ЦНТУ, допоможе виявляти місце пошкодження дистанційно, після чого можна буде відправляти ремонтну бригаду вже за відомими координатами.

Зокрема, це дозволятиме енергетичним компаніям після обстрілів швидше відновлювали лінії електропередач.

Під час Hardware Engineering Hackathon команди отримають однаковий доступ до обладнання, крім цього, організатори попередньо закуплять всі необхідні витратні матеріали та інструменти (бюджет на команду – до 20 тисяч гривень). Хакатон відбудеться 28-30 липня в Києві.

***

Нагадаємо, курс «Технологічне лідерство у хардверних стартапах» («Technological leadership in hardware startups») було розроблено в межах ініціативи стартап-інкубатора YEP «Підприємницький університет», що реалізується спільно з Міністерством цифрової трансформації України, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом «Дія.Бізнес», Міністерством освіти і науки України, Міністерством молоді та спорту України, Українським фондом стартапів, Genesis за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

З 2023-2024 навчального року курс «Технологічне лідерство у хардверних стартапах» стане доступним у якості вибіркової дисципліни здобувачам освіти спеціальностей 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» і 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології».

Підготував Олександр Виноградов