Міжнародний проєкт Еразмус+ "UniClaD": студенти ЦНТУ в Середземноморському агрономічному інституті


02 липня 2024
Центральноукраїнський національний технічний університет завершує участь у міжнародному проекті Еразмус+ «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та стійкості» (UniClaD). Восени 2024 року цей проект добігає кінця, і саме зараз триває одна з найважливіших його фаз - академічна мобільність студентів.

Зараз розпочалась чи не найвідповідальніша його частина – участь здобувачів у академічній мобільності. Згідно розподілу проєкту, наш університет мав підготувати 8 учасників для поїздки до одного з чотирьох закладів відомого у Європі та за її межами Середземноморського агрономічного інституту (CIHEAM), що знаходиться в місті Барі (Італія). Чи не вперше в історії нашого університету така кількість здобувачів стала учасниками академічної мобільності в межах найвідомішого у світовому освітньому просторі проєкту Еразмус +.

Підготовка тривала майже півроку, було докладено багато зусиль організаторами з обох сторін – української та італійської. Особлива робота з організації підготовки перебування здобувачів за кордоном та подальшим контролем участі у програмі була проведена менеджером проєкту Еразмус+ «UniClaD» Сало Л. В., доцентом кафедри загального землеробства, та керівником Експертного центру проєкту Андрощук І.О. доцентом кафедри економіки, менеджменту та комерційної діяльності. Від італійського представника основний контроль та керівництво здійснює докторнаук, координатор мережі Alumni Середземноморського агрономічного інституту Нуреддін Друех.

І ось наші дівчата, які представляють агротехнічний та економічний факультети, з 24 червня вже розпочали свою роботу в CIHEAM. Їх візит триватиме 28 днів і повністю фінансується грантовими коштами проєкту UniClaD.

Щоб оцінити рівень співпраці, необхідно додати трохи інформації про установу, де зараз знаходяться наші представники. Міжнародний центр передових агрономічних досліджень (CIHEAM) є середземноморською міжурядовою організацією, заснованою у 1962 році. До її складу входить 13 держав учасниць (Албанія, Алжир, Єгипет, Франція, Греція, Італія, Ліван, Мальта, Марокко, Португалія, Іспанія, Туніс та Турція). Він здійснює свою діяльність через 4 інститути: Барі (Італія), Ханьє (Греція), Монпелье (Франція) і Сарагосе (Іспанія), а також через штаб-квартиру в Парижі.

Італійський та французький інститути були створені першими в цій мережі і користуються привілеями екстериторіальності. Науково-дослідницька сфера діяльності CIHEAM стосується питань продовольчої безпеки, подолання бідності, нарощування потенціалу на інституційному рівні, більш ефективне використання природних ресурсів, поліпшення сільськогосподарського виробництва та продуктивності, сприяння органічному землеробству, розвиток стійких продовольчих систем, стійкість до зміни клімату, інтегроване управління прибережними районами, рибальство та аквакультура та ін. Сотні установ різних країн беруть участь у мережевих заходах інституту, що відкриває шлях до обміну інформацією, публікацій, конференцій, семінарів та інших інноваційних дослідницьких та освітніх заходів.

Програма діяльності наших здобувачів дуже насичена і цікава. Вони вже представили наш університет на першому засіданні, ознайомились з майбутніми менторами (керівниками), з якими будуть індивідуально працювати майже весь період. В якості наставників було залучено 18 дослідників та експертів з різних підрозділів CIHEAM Барі: управління земельними та водними ресурсами, органічне сільське господарство, стійкі агроекосистеми, цифрова лабораторія і точне землеробство, молодіжне підприємництво та відкриті інновації.

Здобувачі вже відвідали лабораторії та взяли участь у семінарі. Ми будемо далі інформувати про перебіг академічної мобільності представників нашого університету. Чекайте більше цікавих новин!