Здобувачі ЦНТУ за спеціальністю Агрономія завершили навчальну поїздку до Німеччини


19 липня 2024
Завершилася надзвичайно насичена поїздка здобувачів Центральноукраїнського національного технічного університету за спеціальністю Агрономія, організована за підтримки Німецької служби академічних обмінів DAAD.

Під час поїздки студенти мали можливість ознайомитися з особливостями навчання за аграрними напрямками у низці провідних німецьких навчальних закладів, зокрема Саксонській державній професійній академії, Дрезденській Вищій школі техніки і господарства, Навчальному аграрному відділі у Кьолічі, університетах Гьотінґену, Гохенгайму та Трісдорфу. Особлива увага в цих закладах приділяється практичним навичкам студентів, широко практикується дуальна освіта. Виробники найсучаснішої техніки надають її університетам для навчання, що дозволяє студентам працювати з найновішими технологіями.

У німецьких університетах є великі криті полігони, що дає можливість використовувати техніку за будь-якої погоди. Близько 90% випускників цих навчальних закладів працюють за фахом, що свідчить про високу ефективність освіти.

Студенти вчаться виготовляти деталі до сільськогосподарської техніки на 3-D принтерах, розробляють програми для використання штучного інтелекту в агросфері. На підсобних господарствах університетів є тваринницькі ферми, де процеси максимально автоматизовані. Тварини обладнані датчиками, які передають інформацію про їхнє здоров'я на сервери, що допомагає коригувати їхнє харчування та умови утримання.

Всі відходи рослинництва і тваринництва утилізуються на установках для виготовлення біогазу, які забезпечують університети електроенергією та гарячою водою. Також широко використовуються сонячні електростанції, досліджується ефективність їх вертикального встановлення для можливості одночасного використання земель під посіви.

Здобувачі ЦНТУ ознайомилися з різноманітними проектами, такими як адаптація тропічних рослин, виведення нових сортів та гібридів, а також можливості зменшення використання пестицидів у вирощуванні рослин.

У рамках поїздки студенти також відвідали сусідні країни: Францію, Швейцарію, Чехію та Австрію. У Франції вони побували у Страсбурзі, де відвідали Європейський суд та Парламент ЄС, а також шістсотлітній Страсбурзький кафедральний собор. У Швейцарії студенти були зачаровані найбільшим рівнинним водоспадом Європи – Рейнським водоспадом. У Чехії відвідали старовинний замок у Рожмберку над Влтавою. В Австрії студенти мали змогу побачити величні палаци австрійських імператорів у Відні та інші визначні місця міста, яке внесене до переліку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Учасники цієї навчальної поїздки повернулися додому збагачені новими знаннями, досвідом та натхненням для впровадження передових наукових ідей на теренах України. Про це свідчать сертифікати про міжнародну академічну мобільність та стажування, які вони отримали за результатами поїздки.

Ця поїздка стала не лише важливим етапом у навчанні здобувачів ЦНТУ, але й потужним стимулом для їхнього професійного зростання та розвитку аграрної науки в Україні.