Кіровоградщина: нерозкритий потенціал індустрії гостинності


13 жовтня 2023
Вперше за багато років в нашому регіоні можна вивчитись на фахівця сфери гостинності. Цього літа на кафедрі економіки та підприємництва ЦНТУ відкрито нову спеціальність – 241 «Готельно-ресторанна справа». Навіщо? Бізнес зараз активно інвестує в розвиток туристично-гостинної галузі Кіровоградської області (це один з наслідків повномасштабної війни) й готовий наймати спеціалістів хоч сьогодні.

Вперше за багато років в нашому регіоні можна вивчитись на фахівця сфери гостинності. Цього літа на кафедрі економіки та підприємництва Центральноукраїнського національного технічного університету відкрито нову спеціальність – 241 «Готельно-ресторанна справа». Навіщо? Бізнес зараз активно інвестує в розвиток туристично-гостинного потенціалу Кіровоградської області (це один з наслідків повномасштабної війни) й готовий наймати на роботу вкрай потрібних йому спеціалістів із готельно-ресторанної справи хоч сьогодні.

Питання «Навіщо?» – не риторичне. Кіровоградщина, будемо чесними, не належить до туристичних перлин України, Європи чи світу. Індустрія гостинності (тобто, готельно-ресторанна економічна діяльність) – дуже незначна частка в структурі економіки Кіровоградської області. Проте велика війна багато чого змінила у нашому житті. У тому числі – переформатувала мапу місць відпочинку в Україні.

«Внаслідок збройної агресії росії популярні в Україні місця відпочинку опинились або на тимчасово окупованих територіях, або поруч із зонами бойових дій. Це, передусім, прибережні райони Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Одеської областей, не кажучи вже про окупований Крим, – розповідає завідувач кафедри економіки та підприємництва ЦНТУ, професор Володимир Зайченко. – Але суспільство має потребу відпочивати. Ті ж військові приїжджають у відпустку й хочуть провести час разом із сім’єю десь у затишному місці.

Тому зараз в Україні активно створюються нові осередки відпочинку, й Кіровоградщина не є винятком. На території нашого регіону: біля Південного Бугу, біля Дніпра будується декілька нових великих готельно-ресторанних комплексів. Мені відомо, що представники компаній, які налаштовані розвивати індустрію гостинності Кіровоградської області, звертались до закладів освіти Кропивницького у пошуках студентів для проходження практики, й вони (представники готельно-ресторанного бізнесу) були дуже здивовані тим, що у нашому регіоні немає навчального закладу, який би готував фахівців зі спеціальності «Готельно-ресторанна справа». Тепер така спеціальність з’явилась в ЦНТУ.

Представники бізнесу говорять: контингент відпочиваючих суттєво збільшився, а в готелях та ресторанах не вистачає спеціалістів, які вміють правильно зробити подачу, вміють зустріти гостей тощо. Бізнес готовий допомагати університету навчати студентів, бізнес готовий надавати свої майданчики для практики та стажування, тому що їм вже зараз потрібно багато фахових співробітників».

Спеціальність «Готельно-ресторанна справа» в наш час, дійсно, актуальна. Для бізнесу знайти класний, кваліфікований персонал – велика проблема, запевняє експерт індустрії гостинності, засновник та CEO Smart Education Hotel School (Київ) Олександр Чорний: «Річ у тім, що в сфері гостинності біля 80% співробітників – жінки. На початку великої війни багато хто з них виїхав за кордон, у тому числі, працівники з гарним досвідом. І чим довше триває війна, тим менше шансів, що ці люди потім повернуться до України. Вони знаходять роботу за кордоном, асимілюються до місцевих умов, віддають дітей на навчання до місцевих закладів освіти, облаштовують свій побут. На мою думку, відсотків 60% фахівців сфери гостинності, що вже виїхали за кордон, там й залишаться. Коли після закінчення війни відкриються кордони, скоріш за все, більше фахівців поїде з України, ніж повернеться до України.

Актуальність цієї спеціальності на ринку праці – безумовна. Індустрії гостинності України зараз дуже не вистачає професійних кадрів. Навіть у великих містах із мільйонним населенням та великою кількістю внутрішньо переміщених осіб, знайти якісний персонал, починаючи від лінійного й закінчуючи управлінським, – велика проблема. Адже попри війну ми маємо певний розвиток закладів сфери гостинності; в багатьох регіонах України будуються та відкриваються нові ресторани, готелі. Тому попит на персонал відчутний. Але наголошую: попит на якісний, кваліфікований персонал».

Щодо кваліфікації спеціалістів, то на думку Олександра Чорного, якість підготовки фахівців залежить не лише від програми навчання та навчального процесу, а й від рівня залучення до підготовки студентів фахівців-практиків та представників реального бізнесу індустрії гостинності.

Зауваження слушне й на кафедрі економіки та підприємництва ЦНТУ добре розуміють важливість практичної підготовки фахівців.

За словами Володимира Зайченка, ще в процесі підготовки до відкриття спеціальності «Готельно-ресторанна справа» кафедра економіки та підприємництва досягла домовленостей про стажування та практику студентів на базі провідних представників індустрії гостинності Кіровоградщини. Також кафедра вивчає досвід інших закладів освіти й планує зробити навчання за спеціальністю «Готельно-ресторанна справа» дуальним: щоб студенти одночасно навчались та практикувались в роботі.

Загалом, для того, щоб відкрити в ЦНТУ спеціальність «Готельно-ресторанна справа», кафедра економіки та підприємництва додатково запросила на роботу фахівців готельно-ресторанної справи та харчових технологій: доктора наук із Харкова та кандидатів наук, доцентів зі Львова.

На кафедрі створено дві нові лабораторії: імітації готельного номеру, стійки адміністратора, зали ресторану тощо, де студенти вдосконалюватимуть свої практичні навички: як зустрічати гостей, як прибирати номери, як сервірувати столи в залежності від призначення, як організувати різні заходи.

На фото: комп’ютерна візуалізація однієї з лабораторій спеціальності «Готельно-ресторанна справа» кафедри економіки та підприємництва на базі колишнього університетського кафетерію.

Спеціально для здобувачів освіти спеціальності «Готельно-ресторанна справа» завідувач кафедри іноземних мов ЦНТУ Валерій Миценко розробив окремий англомовний навчальний курс, відповідно, студенти цієї спеціальності частину програми вивчатимуть англійською.

Перший набір в ЦНТУ на спеціальність 241 «Готельно-ресторанна справа» склав 12 здобувачів освіти. У той же час, вступом на цю спеціальність цікавилось втричі більше абітурієнтів. На жаль, з-за певної плутанини щодо Національного мультипредметного тесту для спеціальності «Готельно-ресторанна справа», чимало абітурієнтів не встигли завчасно зареєструватися на НМТ.

Але, якщо виходити з кількості заяв протягом першої вступної кампанії, можна говорити про те, що абітурієнти дійсно виявили значний інтерес до нової спеціальності. Враховуючи і інтерес вступників, і величезну зацікавленість бізнесу в фахівцях готельно-ресторанної індустрії, наступного року кафедра економіки та підприємництва ЦНТУ очікує суттєвого збільшення студентів спеціальності «Готельно-ресторанна справа».

Більш того, в планах кафедри ЕП вже є наступний крок – відкрити в ЦНТУ спеціальність 181 «Харчові технології».

«В Кіровоградській області один коледж та три училища навчають кухарів, проте в закладах вищої освіти Кіровоградщини такої спеціальності немає, – говорить завідувач кафедри економіки та підприємництва ЦНТУ Володимир Зайченко. – Ми на кафедрі проаналізували ситуацію по випускниках закладів передвищої освіти: найчастіше вони поступають до університетів Києва, Одеси, інколи їдуть до Харкова. Але діти, які не мають можливості навчатися в іншому регіоні, вимушені відмовлятися від вищої освіти.

Це, взагалі, дивно: Кіровоградщина має багато агропромислових підприємств, багато закладів харчування, але в університетах немає спеціальності «Харчові технології». Для місцевого бізнесу це велика проблема. Крім того, зараз Збройним Силам потрібні спеціалісти з харчування, багато фахівців потрібно в реабілітаційні центри для ветеранів. Потреба в спеціалістах із харчування існує і буде існувати: люди завжди хотітимуть їсти».

Підготував Олександр Виноградов