Навчальна поїздка до Польщі представника ЦНТУ у рамках проєкту «Навчання для енергоаудиторів та проєктувальників» (TEAD)


05 липня 2024
Доцент кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту, гарант ОПП «Енергетичний менеджмент» Петрова Катерина Григорівна взяла участь у навчальній поїздці до Східної Польщі (міста Жешув, Краків, Красник), що відбулась з 3 червня по 7 червня 2024 року.

З 19.02.2024 року по 26.04.2024 року представники  ЦНТУ брали участь у навчальному проєкті «Навчання для енергоаудиторів та проєктувальників» (TEAD), що виконується Консорціумом на чолі з Kommunalkredit Public Consulting GmbH (Австрія) за фінансової підтримки Європейської  Комісії. За результатами успішного проходження навчальної програми та складання кваліфікаційного іспиту команда проєкту TEAD здійснила відбір найкращих учасників, зокрема, - доцента кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту, гарант ОПП «Енергетичний менеджмент»  Петрову Катерину Григорівну, яка в подальшому буде долучена до команди проєкту як тренер, а також відібрана для участі у навчальній поїздці до Східної Польщі (міста Жешув, Краків, Красник), що відбулась з 3 червня по 7 червня 2024 року.

Під час навчальної поїздки К. Петрова у складі ще 11 представниць ВНЗ України, зокрема: НТУ «Київський політехнічний інститут імені Ігора Сікорського», Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, НТУ «Дніпровська політехніка», Вінницького національного технічного університету, Луцького національного технічного університету та НУ «Полтавської політехніки імені Юрія Кондратюка» відвідали Urban Lab, де познайомились з представниками міської влади м. Жешув та дізнались про систему місцевого самоврядування, державні фінанси та державну підтримку енергоефективності та інтенсифікації впровадження відновлюваних джерел енергії; обговорили прагнення міста до досягнення кліматичної нейтральності та стратегій, які приймаються для реалізації цих цілей. 

Далі відбулась зустріч з регіональним органом влади, відповідальним за нагляд за регіональним плануванням та розподілом коштів Європейського фонду регіонального розвитку, а також з представниками регіонального офісу екологічного фонду. Цього ж дня викладачки відвідали громадські будівлі та дитячий садок, в яких впроваджено комплексну термомодернізацію. Ознайомились з ініціативами з енергоефективності для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) з акцентом на фундаментальних енергоаудитах, які і є рушійною силою цих інвестицій. 

Далі польські колеги запросили українських представниць ВНЗ до комплексного обговорення стратегії енергоефективності на комунальних підприємствах, поділились практичним досвідом впровадженням заходів з енергоефективності та відновлювальних джерел (аерації, фотоелектричних станцій, виробництва біогазу), впровадження нових технологій на очисних спорудах міста; сміттєпереробний завод;  запросили до зустрічі з асоціацією енергоаудиторів та розробниками сертифікатів енергоефективності будівель.