Вітаємо здобувачок нашої кафедри ЕМКД Олену Бабак та Панасенко Анастасія, які успішно пройшли міжнародне стажування! Щиро радіємо Вашим успіхам!!!


13 листопада 2023
Четверо студенток економічного факультету Центральноукраїнського національного технічного університету навчались в Університеті Менделя в Брно (Чехія) за програмою академічної мобільності й опанували курс «Цифрові лідерство та стратегія» – Digital Leadership and Strategy. Заключні дві теми курсу викладались безпосередньо в стінах чеського навчального закладу. Звісно, весь курс – англомовний.

У Чехії за програмою академічної мобільності навчались здобувачки освіти ЦНТУ: Катерина Шевченко (цьогоріч Катерина стала лауреаткою стипендії міського голови Кропивницького /?view=article&id=1112 ); Карина Крисків (обидві – кафедра аудиту, обліку та оподаткування); Олена Бабак (влітку на сайті ЦНТУ розповідалось про міжнародне навчання Олени задля підвищення рівня англійської мови /?view=article&id=1058 ) та Анастасія Панасенко (обидві – кафедра економіки, менеджменту та комерційної діяльності).

Університет Менделя набрав на курс «Цифрові лідерство та стратегія» три десятки студентів з різних закладів освіти України. Мета навчання – на досвіді Університету Менделя та інших західних університетів надати українським студентам навички цифрових перетворень в сфері вищої освіти.

Одна з вимог до претендентів на навчання – належне спілкування англійською мовою. Олена Бабак вже має сертифікат В2 з англійської, трьом іншим студенткам довелось проходити співбесіду, щоб засвідчити своє вміння розмовляти англійською.

Навчальний курс організатори поділили на дві частини. Спочатку студенти вчились онлайн, знаходячись в Україні, потім їх запросили до Чехії, де на учасників міжнародної програми академічної мобільності чекали лекції, семінари та практичні заняття. Фінальна крапка навчання – захист свого проекту в Університеті Менделя в Брно.

Ще до початку курсу всіх учасників програми академічної мобільності розподілили по командах, відповідно, кожна команда готувала власний випусковий проект у вигляді аналізу та пропозицій щодо диджиталізації одного з університетів України.

Кожна команда самостійно (шляхом голосування) обрала собі зручний час онлайн-навчання й у визначений час майже місяць працювала з викладачами з Чехії. Вивчали основи цифрового лідерства; інновації в диджиталізації, вчились розробляти цифрову стратегію.

На заняттях в Брно студентам з України розповідали про наслідки швидкої цифрової трансформації, а також про етичні, соціальні та політичні аспекти диджиталізації. Кожного дня, говорять студентки, – вони навчались три пари: або дві лекції та один семінар, або два практичні заняття та одна лекція. Курс «Цифрові лідерство та стратегія» українським студентам читала інтернаціональна команди викладачів: з Чехії, Польщі та Індії.

Катерина Шевченко навчалась в складі команди, яка готувала випусковий проект по Поліському національному університету (Житомир), Карина Крисків та Анастасія Панасенко – в команді, що аналізувала рівень цифровізації Української інженерно-педагогічної академії (Харків).

Готуючи підсумкову роботу, команда розглядала рівень диджиталізації навчальних закладів, наскільки зручно там реалізовано електронний документообіг тощо. Під час захисту команди формулювали свій висновок: переваги та недоліки, рекомендації та пропозиції щодо покращення цифрової системи університету.

Команда Олени Бабак досліджувала Центральноукраїнський національний технічний університет.

«Можу сказати, що нам варто розробити електронні документи з можливістю онлайн-оформлення, як це працює в багатьох іноземних університетах, – розповідає Олена Бабак. – Наприклад, якщо мені потрібно поселитись до гуртожитку ЦНТУ, я маю подати письмову заяву з великою кількістю підписів. Часто студенти вимушені довго чекати викладачів, коли ті повернуться з пари та підпишуть заяву. В Університеті Менделя студенти подають заяву на поселення до гуртожитку онлайн, й отримують всі необхідні підписи онлайн.

В багатьох західних університетах, досвід яких ми вивчали, студенти мають електронні залікові книжки, можуть отримувати різні довідки або витяги з документів онлайн. Було б чудово зробити щось схоже в нашому університеті, це, дійсно, спростить життя і здобувачам освіти, і деканатам».

За словами студенток економічного факультету ЦНТУ, які брали участь в міжнародній програмі академічної мобільності, в результаті навчання вони здобули нові знання з диджиталізації, вивчили інструменти для онлайн-роботи з документами та графікою, а також отримали досвід спілкування англійською.

«Світ навколо постійно розвивається, цифрові технології – усюди, – говорить Катерина Шевченко. – Навички цифровізації потрібні кожній людині, їх можна використовувати як на роботі, так й просто у житті. Хоча ми вивчали досвід диджиталізації університетів, ці принципи, – той самий електронний документообіг, – можуть бути застосовані й до інших установ».

«Будь-які нові знання є корисними, – додає Олена Бабак. – Вивчити щось нове, особливо, в університеті в Чехії – класна можливість підвищити власний рівень. Також це була гарна можливість попрактикувати свою англійську».

Як зазначає декан економічного факультету професор Наталія Шалімова, курс «Цифрові лідерство та стратегія» Університету Менделя в Брно (три кредити ECTS), вивчений в рамках міжнародної академічної мобільності, буде зараховано студенткам ЦНТУ в якості вибіркової складової, із зазначенням міжнародного статусу навчального курсу у додатку до диплому.

Нагадаємо, нещодавно на сайті ЦНТУ розповідалось про те, що декан економічного факультету ЦНТУ Наталія Шалімова пройшла двомісячне стажування за чесько-українським проектом Transnational Academic Knowledge-Sharing на базі Університету Менделя в Брно.