«Університет відбувся як центр науково-технічної діяльності Кіровоградщини та України»


23 квітня 2019
Наприкінці минулого тижня в Центральноукраїнському національному технічному університеті відзначався традиційний квітневий «День науки». Відкрили події цього дня виставка наукових досягнень та пленарне засідання науково-технічної конференції «Наука в ЦНТУ: основні досягнення та перспективи розвитку».

Наприкінці минулого тижня в Центральноукраїнському національному технічному університеті відзначався традиційний квітневий «День науки». Відкрили події цього дня виставка наукових досягнень та пленарне засідання науково-технічної конференції «Наука в ЦНТУ: основні досягнення та перспективи розвитку». Також протягом дня майже на всіх кафедрах університету проходили секційні засідання наукових конференцій викладачів, аспірантів, студентів та магістрантів ЦНТУ.

Виставка наукових досягнень, що працювала в фойє Центральноукраїнського національного технічного університету, включала експозиції, представлені кафедрами та підрозділами навчального закладу. Протягом дня виставку відвідали запрошені школярі, гості університету. Зокрема, на відкриття виставки завітали народний депутат України Олександр Горбунов; перший заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Коваленко; директор департаменту інфраструктури та промисловості КОДА Олександр Корнюша; заступник міського голови Кропивницького Андрій Паливода тощо.

Традиційно «День науки» в Центральноукраїнському національному технічному університеті проходить в середині квітня. Цього року також у квітні виповнюється 90 років від створення Зінов’євського інституту сільськогосподарського машинобудування (1929 рік) – навчального закладу, від якого веде свою історію ЦНТУ. Отже, свій виступ під час відкриття пленарного засідання науково-технічної конференції «Наука в ЦНТУ: основні досягнення та перспективи розвитку» ректор ЦНТУ, професор Михайло Черновол присвятив історії та традиціям технічної освіти нашого краю. Зокрема, Михайло Іванович згадав про найперший технічний навчальний заклад нашого міста – Єлисаветградське земське реальне училище (створене в 1870 році, тобто наступного року технічна освіта нашого краю відзначатиме 150 років) та про славетних випускників ЄЗРУ, серед яких були академік Георгій Проскура; корифеї українського театру Микола Садовський, Панас Саксаганський, Гнат Юра; письменники-класики Юрій Яновський та Євген Маланюк; композитори Кароль Шимановський і Генріх Нейгауз та інш.

«Якщо взяти останні декілька десятків років, – говорить Михайло Черновол, – то можете побачити, що серед наших випускників сім народних депутатів України, п’ять голів обласних державних адміністрацій (не тільки нашої області), чотири міські голови Кіровограда/Кропивницького. Більшість керівників промислових підприємств регіону – теж наші випускники. За великим рахунком, реальна економіка області тримається на випускниках нашого університету».

Перший заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Коваленко привітав присутніх зі святом науки: «Сьогодні ми вшановуємо наукові традиції, відзначаємо наукові досягнення, розуміючи, що розвиток України та її роль в світі залежатиме від наукового потенціалу. Саме науковці забезпечують підґрунтя розвитку тих напрямків, які дуже важливі в сучасному суспільстві, в сучасному світі. Це й енергоефективність, це й раціональне природокористування, це й будівництво, це й зниження рівня захворюваності. Приємно, що значну частину з того, що я перелічив, ми могли сьогодні побачити на виставковому майданчику в стінах університету».

Член бюджетного комітету Верховної Ради, народний депутат України Олександр Горбунов (двічі-випускник нашого університету) побажав науковцям ЦНТУ збільшення кількості замовників наукових досліджень. «Я б радив усім гілками влади, перш ніж приймати рішення, частіше звертатися до науковців з проханням надавати наукові обґрунтування, – говорить Олександр Горбунов. – Тоді у нас було б менше помилок, а більше логіки в прийнятих рішеннях. Хочу побажати, щоб замовниками ваших наукових досліджень ставали підприємства, ограни державної влади, мерії міст, а також створювані в Україні об’єднані територіальні громади. Щоб ваші творчі напрацювання набули практичної реалізації на благо університету, на благо України».

Випускник нашого університету, заступник міського голови Кропивницького Андрій Паливода переказав вітання з Днем науки від виконавчого комітету, міської ради і мера обласного центру Андрія Райковича (який також є двічі-випускником нашого навчального закладу).

«Більшість спеціалістів, які працюють в сфері розвитку міста – це випускники цього навчального закладу, – зазначив Андрій Паливода. – Чому так відбувається? Вищий навчальний заклад – це не просто територія, де дають знання. Це традиції. Це атмосфера, в якій формується громадянин. Це установа, де розвивається наука, міжнародні зв’язки. Ми дійсно при спілкуванні з міжнародними партнерами в сфері розвитку інвестицій та інших напрямків розвитку міста користуємось тими досягненнями, які має ваш навчальний заклад».

У своєму виступі проректор із наукової роботи ЦНТУ, професор Олександр Левченко розповів про наукову діяльність навчального закладу: «В університеті є багато фахівців, які, незважаючи на складні часи, продовжують свою наукову діяльність, розвивають наукові школи, ми це бачимо по результатам їхньої роботи. Багато розробок, які має наш заклад, є унікальними не лише на Кіровоградщині, а навіть за межами держави. Дійсно, наш університет відбувся як науковий центр, центр науково-технічної діяльності не тільки Кіровоградщини, а й в цілому України».

Доповідь професора Олександра Левченко про наукову та науково-технічну діяльність нашого навчального закладу наведено в окремій публікації а сайті за посиланням.

Декан агротехнічного факультету (колишній факультет сільськогосподарського машинобудування), професор Василь Сало розповів про діяльність наукової школи «Технічне забезпечення раціонального землевикористання», яка функціонує на базі кафедри сільськогосподарського машинобудування понад 40 років. Свого часу її науковими керівниками були відомі далеко за межами України науковці Василь Юхимович Комаристов та Петро Васильович Сисолін. Основною сферою діяльності наукового колективу школи є розробка нових та удосконалення існуючих машин та робочих органів для різних галузей сільськогосподарського виробництва.

Завідувач кафедри електротехнічних систем та енергетичного менеджменту ЦНТУ, керівник Центру енергетичного аудиту, енергоменеджменту та консалтингу, професор Петро Плєшков представив доповідь на тему: «Моніторинг енергоспоживання закладів бюджетної сфери та сертифікація енергетичної ефективності». Наприклад: лише в 2018 році фахівцями вищезазначеного Центру виконані енергетичні аудити та розроблено енергетичні сертифікати Онуфріївської районної лікарні, Червонокам’янської та Новопразької шкіл, Кіровоградської обласної бібліотеки ім. Чижевського. Крім цього, в поточному році ЦНТУ залучено до програми «Університети-платформа для підготовки висококваліфікованих енергоаудиторів», відповідно, на базі ЦНТУ за підтримки Фонду енергоефективності та Міністерства регіонального розвитку буде здійснюватись підготовка висококваліфікованих фахівців з енергетичного аудиту.

Виступ декана механіко-технологічного факультету, професора Андрія Кириченка під час пленарного засідання науково-технічної конференції «Наука в ЦНТУ: основні досягнення та перспективи розвитку» було присвячено історії діяльності наукових шкіл МТФ від 1962 року до нашого часу. Декан факультету обліку та фінансів, професор Наталія Шалімова розповіла учасникам пленарного засідання конференції про сучасні тенденції розвитку інститутів звітності, аудиту та оподаткування в контексті забезпечення потреб інноваційної економіки. Завкафедрою деталей машин та прикладної механіки ЦНТУ, професор Геннадій Філімоніхін доповів про діяльність та результати роботи наукової школи «Зрівноваження і віброзахист обертових тіл».

Також протягом «Дня науки»-2019 на кафедрах університету проходили L наукова конференція викладачів, аспірантів та співробітників Центральноукраїнського національного технічного університету та LIII наукова конференція студентів та магістрантів ЦНТУ.

Фоторепортаж заходів «Дня науки»: виставки та пленарного засідання науково-технічної конференції «Наука в ЦНТУ: основні досягнення та перспективи розвитку» можна переглянути на сторінках університету в соціальних мережах.

Підготував Олександр Виноградов